mięso sezonowane Kraków

mięso sezonowane Kraków

Wyjątkowa włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne potrawy włoskie

Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. włoska restauracja w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film